|
|
|
|

Műhelytitkok

 A kecsketej

A kecskesajt kecsketejből készül, mely az egyik legegészségesebb tejfajta. Gyógyító hatását már a 17. században írásban méltatták. Régen, az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészetek voltak, hiszen a kecsketej a TBC gyógyításában nagy szerepet játszott.

A kecske testsúlyának tízszeresét termeli meg tejben. A kecske teje több vitamint tartalmaz, és könnyebben emészthető, mint a tehéntej. Forralás nélkül is iható, tejallergiát nem okoz.

 

A kalcium, magnézium és foszfor aránya és felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb. Vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Magas fehérjetartalma miatt igen jó roborálószernek tartják.

 

A kecskesajt

Az általában 40-45 %-os zsírtartalmú kecskesajt meglehetősen tömény. Íze igen markáns, ezért csak kevés kell belőle. A legnagyobb hagyománya Franciaországban van a kecskesajtnak, de fogyasztják a görögök, a spanyolok, az osztrákok, a németek, a hollandok, az angolok is.

 

A "Baráthegyi kecskesajt" elnyerte a Hagyományok, ízek, régiók védjegy használati jogát, melyet az OMÉK-on vehettünk át 2013.09.19-én ünnepélyes keretek között a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

 

 

Virtuart Kft.