|
|
|
|

Majorság történelem

Miskolc – Diósgyőri városrészében található a Barát-hegy.

Baráthegyi gazdálkodásról az első írásos adat i.sz. 1313-ból maradt fent. A hegy lábánál Pálos kolostor működött. Az itt élő szerzetesek, azaz a barátok széles tudással rendelkeztek a mezőgazdaság számos területén.

A Barát-hegy északi lejtőjén épült föl a Szimbiózis Alapítvány 5 hektáros rehabilitációs majorsága, a Baráthegyi Majorság.

 

 Őseink hagyományait felelevenítve, a területen mezőgazdasági tevékenységet folytatunk, ezzel munkát biztosítunk a környékről bejáró és a lakóotthonban lakó fogyatékossággal élő fiatalok, és megváltozott munkaképességű munkatársak számára.

 

A folyamatosan fejlődő öko-parkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, üvegház mellett istállók, és manufaktúrák (sajtkészítés, gyertyaöntés, madáretető készítés, szövés) találhatóak.

 

A majorság működtetőiként az alapvető célok elérése mellet folyamatosan keressük az innovatív megoldásokat a társadalmi integráció gyakorlatorientált megvalósítására.

Ezen küldetési célunk elérésére hoztuk létre, a 2009. januárjában megnyitott, 14 fő fogyatékossággal élő lakhelyéül szolgáló lakóotthon tetőterében, az ifjúsági panziót, melyben helyet kapott a Baráthegyi Erdei Iskola is.

Különféle oktatási-nevelési intézményekből fogadunk csoportokat, akik számára a szállást, étkezést és a programokat a fogyatékossággal élő személyek bevonásával biztosítjuk.

 

 Jelenleg 6 szobában 38 főt tudunk elszállásolni.

 

Az erdei iskola programunk célja a társadalmi integráció, a környezettudatos szemléletmódra, életmódra való nevelés, a hagyományok ápolása.

 

Időutazás keretében járjuk körbe a helyi nevezetességeket, a nemzeti park természeti értékeit, elevenítjük fel az ősi mesterségeket (íjászat, lovaglás, sajtkészítés, nemezelés, kenyérsütés), ismertetjük meg a gyerekekkel népünk kultúráját.

 


A közös tevékenység során pozitív szerepkörben mutatkoznak be a fogyatékossággal élők, így automatikusan megvalósul az integráció.

 

Baráthegyi Erdei Iskolánk 2013-ban minősített erdei iskola lett.

 

 

 

Programokról és szállásról bővebb információ:

Baráthegyi Erdei Iskola

3535 Miskolc, Ibolya u.41.

E-mail: majorsag@barathegy.com

Tel.: 06 (30) 760 38 11

Web: www.barathegy.com, www.szimbiozis.net

 

 

 

Virtuart Kft.