|
|
|
|

Turisztikai szolgáltatások

Baráthegyi panziónkba elsősorban pihenésre vágyó, fogyatékos gyermeket nevelő családokat várunk. Szakemberek segítségével vállaljuk a nálunk töltött idő alatt a gyermekek felügyeletét. Az elhelyezés 2, 4 ill. 5 ágyas szobákban történik, főzési lehetőséggel. A szobák kialakításának köszönhetően a családok számára 6-10 főig önálló lakrészt tudunk biztosítani. Igény szerint étkezést és programokat is biztosítunk.


Kirándulási lehetőségek a közelben:

Diósgyőr, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyének, Miskolcnak egyik városrésze. A településrész arculata kettős. Annak idején nehézipari központként itt működő Diósgyőri Acélművek környéke klasszikus szocialista iparvárosi jelleget mutat, ugyanakkor hazánk egyik jelentős történelmi emlékegyüttese, a Diósgyőri vár is itt található.

 

 A Diósgyőri vár

A Diósgyőrben már a honfoglaló magyarok földvárat emeltek, felismerve a környék kiváló adottságait. Első írásos említése a XIV. századból Károly Róbert idejéből származik. A vár hazánk egyetlen királynői vára, a XVI. századig hat királynő is magáénak mondhatta a várkastélyt. A XVI és XVII. század viszályokkal teli évtizedei alatt erősen megrongálódott az épület, vesztett egykori fényéből, de a XX. század régészeti feltárásainak és az ezt követő rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően ma kiváló állapotban várja a turistákat az ország egész területéről. Falai között és a várkertben egész nyáron fesztiválok, koncertek és különböző kulturális és gasztronómiai programsorozatok zajlanak.

Fesztiválprogramok a várban:

·         Diósgyőri Várfesztivál

·         Borsodó Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál

·         Gyermek Borsodi Fonó

·         Diósgyőri Forgatag

 

 

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A miskolci Vadaspark a hazai állatkertek sorában az egyik legfiatalabb és egyben a legrégebbi hagyományokkal is rendelkező létesítmény, hiszen a XIV. században ezen a területen alapított vadaskertet Nagy Lajos király.

5 kontinens több mint 130 állatfajának közel 700 egyedét mutatják be erdei környezetben. Az állatkert területe a Bükki Nemzeti Parkkal szomszédos, így annak flórájából is gazdag ízelítőt nyújt látogatóinknak.

Az elegyes gyertyános tölgyesben sétálva a Kárpát-medence vadon élő faunája mellett egzotikus állatfajokkal, ősi magyar és távoli tájakon élő háziállatokkal is megismerkedhetnek a vendégek.

 

 

Szent István-barlang

A Szent István-barlang 2001-ben átadott új fogadóépülete Az Anyós-torok A Megfagyott Vízesés a Kupola-csarnokban A barlangi életkörülményekhez alkalmazkodott, vak Gebhardt-vakfutrinka A barlang természetes bejárata, a Kutya-lyuk A Rokokó-oszlop A Meseország képződményei A budapesti Mátyás-templom

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága.

A barlang egész évben minden nap nyitva tart, április 1. és szeptember 30. között 9:00-18:00 óráig (utolsó túra 17.00 órakor), október 1. és március 31. között 9:00-15:00 óráig (utolsó túra 14.00 órakor).

A túrák óránként indulnak, minimális létszám 10 fő.

10 fő alatti létszámmal is elindulnak a túrák a következő időpontokban: 11:00, 14:00

A túra időtartama: 30 perc

 

A barlangot üzemelteti:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

46/334-130

 

 

Diósgyőri Papírgyár ZRt. Papíripari Múzeuma

Az ország észak-keleti régiójában, Miskolcon működő papírgyárat 1782-ben alapították. Hagyományaik őrzésére legalább olyan figyelmet fordítanak, mint a fejlesztési folyamataikra.

 

Az évek során a mindenkori papírmalom, később papírgyár, mindig törekedett arra, hogy az általa készített termékek megfeleljenek az adott kor követelményeinek. Ez a szemlélet jelenleg is töretlen, hisz a Diósgyőri Papírgyár technikai és technológiai fejlesztései folyamatosak.

A Diósgyőri Papírgyár egyedülálló papírtörténeti kiállítást rendezett be történelmi ereklyéiből a hagyomány ápolása, a szakmai múlt megőrzése céljából, mely gyárunk gyöngyszeme, és városunk idegenforgalmi látványosságainak kuriózuma. A kiállítás a papír feltalálásának kezdetétől napjainkig kíséri végig a papírkészítés múltját, fejlődését, a jelenkori papírgyártást, és bemutatja a gyár több mint kétszáz éves történetét.

 

 

Herman Ottó Múzeum - Herman Ottó Emlékház

A Herman Ottó Múzeum 1999-ben az Év Múzeuma lett Magyarországon, és Miskolc város önkormányzata Pro Urbe díjjal jutalmazta az intézményben folyó sokoldalú és magas színvonalú szakmai tevékenységet. 1997-től a Miskolci Egyetem kihelyezett Művelődéstörténeti és Muzeológiai Tanszékének is otthont nyújt a közgyűjtemény.

 

Herman Ottó egykori lillafüredi nyaralója, a Peleház 1898–1903 között épült, az akkoriban újonnan kialakított üdülőtelep részeként. Az épület 1951-ben került a miskolci múzeum kezelésébe, első állandó kiállítása 1964-ben nyílt meg. 2007-ben megtörtént az emlékház teljes felújítása.

 A kiállítás két szobában mutatja be a múzeum névadójának életét, munkásságát, miskolci és hámori-lillafüredi kötődéseit. Az első terem enteriőrjében és vitrinjeiben szép számmal megtalálhatók a Peleház eredeti bútorai, illetve Herman Ottó személyes tárgyai, levelei, kéziratai is. A második teremben az utolsó magyar polihisztor tudományos tevékenységének bemutatása látható, szakterületenként külön egységekben, gazdag tárgyi illusztrációval és egy látványos halászati diorámával. Az emlékház kertje tavasztól őszig színes múzeumpedagógiai programok helyszíne.

 

 Északerdő ZRt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút Üzemigazgatóság

Miskolc környezetének a barlangfürdő után a második leglátogatottabb turisztikai látványossága. Az év minden szakában működik. Télen hétvégeken fával fűtött zárt kocsikkal, nyári időszakban minden nap, ha az időjárás engedi nyitott kocsikkal közlekedik.

A Szinva- és Garadna patakok völgyében hazánk egyik leg látványosabb vonalvezetésű hegyi vasútja. A nagyvárosi környezetből indulva viszi utasait a Bükk csodálatos erdei környezetébe.

A vasúti pálya környezetében könnyen elérhetik és megismerhetik:

·         a Diósgyőri várat,

·         a DIPA papíripari múzeumát,

·         a Vadasparkot,

·         Lillafüredi Ökoturisztikai központot,

·         Központi Kohászati Múzeumot,

·         a Palotaszállót,

·         a Szt.István cseppkő az Anna mésztufa és az ősemberi leletekről híressé vált Szeleta barlangokat,

·         Herman Ottó nyaralójában kialakított emlékkiállítást,

·         a Hámori tavat,

·         Újmassán a Fazola kohót,

·         Közép- Garadnán erdei halsütödét és pisztráng telepet,

·         Garadnán erdészeti és vasúttörténeti gyűjteményt.

*A kirándulásokhoz igény szerint szállítás, túra- és idegenvezető kérhető.
 

 

Virtuart Kft.