|
|
|
|

Farm

1.Állattartás-Istállók

Mezőgazdaságból származó jövedelmünk legnagyobb része a kecsketenyésztéshez és a tejfeldolgozáshoz kötődik. Majorságunkban 2014-ben 50 db anyakecske, 20 db növendék gödölye és 2 tenyészbak volt, mely létszámot évente fokozatosan növeljük.

2014. év végén baromfiállományunk 40 tyúk és egyéb házi szárnyasok, melyek termelik a friss tanyasi tojást.

Állatállományunkhoz tartozik még egy tucat nyúl, néhány malac, két szamár és egy ló.

Idei terveink között szerepel két fejős tehén beszerzése, valamint a kapcsolódó tejfeldolgozás fejlesztése. Épül az új sajtüzem, ahol ezután még jobb körülmények között tudják feldolgozni a tejet a megváltozott munkaképességű kollégák.

 

2.Kertészeti tevékenységünk: üvegház és fóliasátor, szabadtéri termesztés, gyümölcsös, energiafűz telep, kaszáló. Az általunk megtermelt zöldséget-gyümölcsöt saját konyhánkban dolgozzuk fel. A kútból a vizet szélkerék húzza föl.

 

3. Agroturisztika, erdei iskola

Fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generáció már fiatal korban elsajátítsa a mezőgazdasági tevékenységeket, a hagyományőrzést, megismerje a természetet. A környezeti nevelés fontosságának tudatában létrehozott integrált erdei iskolánk, a Baráthegyi Erdei Iskola, minősítést szerzett, viselheti a minősített erdei iskolák harkály védjegyét. A lakóotthon tetőterében létrehozott panzió ad helyet a több napos erdei iskolai foglalkozásokra érkező fiataloknak.

 

4. Baráthegyi interaktív játszókert

2014.04.02-án, az autizmus világnapján került átadásra a Baráthegyi Majorságában az interaktív játszókert, mely közösségi teret, és egyenlő esélyt biztosít az idelátogatóknak. A látogató tanulók vendégfogadói, kézműves oktatói maguk a majorságban dolgozó fogyatékossággal élő munkavállalók.

A kert körül elültetett 12 darab almafa, az év 12 hónapját szimbolizálja.

A képességfejlesztő, fából készült játszótéri elemek, hozzájárulnak, a fiatalok hasznos időtöltéséhez.

 

 

 

5. Jurta

A játszókertben található jurta, helyszínül szolgál az „Őseink nyomában” című, nagy népszerűségnek örvendő, interaktív, élmény-terápiás élő történelemórának, történelmi időutazásnak.

A játszókertben elhelyezett jurta lehetőséget biztosít rossz idő esetén is csoportok fogadására, programok lebonyolítására, oktatásra.

A jurták üzemelhetnek a farmra látogató vendégeink részére nyári szállásként, valamint szolgálhatnak elvonulási kuckóként, a farmon lakó, autizmussal élő fiatalok számára.

 

6. Mindent-tudó kemence

A farmon épült kombi kemencében füstölődnek a sajtok, a kolbászok, sül a kenyér, a fonott kalács. A hozzá épült sparhelt tetején készítjük vendégeinkkel együtt a krumpli lángost.

 

7. Szociálterápias épület

A kézműves manufaktúrákban fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességű kollégák dolgoznak. Az itt készült termékeket vásárokban értékesítjük.


 

8. Baráthegyi konyha

 

A farmon működő konyha látja el a szociális intézményeinket, a vendégeinket, a belvárosban működő Batyu-Téka Éttermet.

Virtuart Kft.