|
|
|
|

Erdei iskola

A folyamatosan fejlődő öko-parkunkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, fóliasátor, üvegház mellett istálló (kecske, szamár, ló, disznó, baromfiudvar) és manufaktúra található, ahol természetesen fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek dolgoznak. Lakóotthonunkban 14 autista és értelmileg akadályozott személy lakik, valamint naponta a térségből 35 sérült személy ellátását és foglalkoztatását valósítjuk meg. Szociálterápiás épületünkben különböző kézműves foglalkozások zajlanak.

Erdei iskolás programjaink az integráció jegyében zajlanak, azaz együtt tevékenykednek az ide látogató gyerekek a fogyatékossággal élő fiatalokkal, mindeközben megtanulják elfogadni egymást.

Erdei iskolai programunk címe:

 

„Történelmi utazás a Bükk hegységben –

 Szeleta kultúrától a XX. századig”

 

A program moduljai:

  1. Élet a farmon I.
  2. Ősemberkutatás- Bükki „barlangolások”
  3.  Élet Nagy Lajos király udvarában- kalandos időutazás a Diósgyőri várban
  4. Herman Ottó és a Bükki Nemzeti Park természeti értékei
  5. Népi mesterségek

  

 

Az erdei iskola programunk célja:

A környezettudatos szemléletmódra, életmódra való igény felkeltése egy időutazás keretében körbe járva a helyi nevezetességeket, a nemzeti park természeti értékeit.

A foglalkozások részben az iskolai tananyaghoz kapcsolódó gyakorlati ismeretek, részben pedig környékünk természeti értékeinek, népi kultúrájának, bemutatása.

Miskolc és a Bükki Nemzeti Park találkozásánál öt hektáron fekvő majorság működtetőiként az alapvető célok elérése mellet folyamatosan keressük az innovatív megoldásokat a társadalmi integráció gyakorlatorientált megvalósítására.

Ezen küldetési célunk elérésére hoztuk létre a lakóotthon tetőterében egy ifjúsági panziót, mely erdei iskolai funkciót is ellát. Különféle oktatási-nevelési intézményekből fogadunk csoportokat, akik számára a szállást és étkezést a fogyatékkal élő személyek bevonásával biztosítjuk.

A folyamatosan bővülő szakmai programok (kecskefejés, sajtkészítés, madáretető gyártása, gyertyaöntés, nemezelés, szövés, papírmerítés, lovagoltatás stb.) aktív közreműködői az egyes munkaterületeken dolgozó sérült munkatársaink. A közös tevékenység során pozitív szerepkörökben mutatkoznak be a fogyatékkal élők, melynek következménye az integráció automatikus megvalósulása.

A program során egy időbeni utazáson vesznek részt a gyerekek az őskortól a XX. századig. Ebbe ágyazva jelennek meg azok a programrészek, melyek környékünk természeti szépségét, gazdagságát, történelmét ismertetik meg a résztvevőkkel.

A modulok az iskola tananyagához, tankönyveihez igazodnak, a terepi adottságokat maximálisan kihasználva. Az aznapi modulhoz minden délután népi mesterség kapcsolódik, ahol a fiatalok részesei lehetnek az adott kornak, s átélhetik a kor emberének kapcsolatát a környezethez, természethez. A foglalkozások anyaga, eszközei a hagyományokhoz, tanultakhoz kapcsolódnak.

A modulok időrendi sorrendbe követik egymást, de önállóan, sorrendet felcserélve is végrehajthatóak, igény és időjárás szerint cserélhetőek.

 

Virtuart Kft.